Hoe help ik mijn kind met de overgang naar de middelbare school?

Niet meer fietsen naar school, niet meer uitzwaaien op het schoolplein en niet wetende met welke kinderen ze overdag contact hebben. De middelbare school... een grote stap voor kinderen én ouders. Veel ouders maken zich zorgen over deze periode. Wat kun je doen om je kind zoveel mogelijk te steunen? Wat kleine tips:


* De periode van schoolbezoeken en een keuze maken voor een school is nu voorbij. Probeer het onderwerp zo min mogelijk aan te halen. Het kind moet zich nu lekker focussen op schoolkamp, eind musical en het afscheid van vriendjes en vriendinnetjes. Deze periode is al spannend genoeg en extra spanning is hierbij niet wenselijk.


* Vaak zijn de kinderen wat sneller boos of barsten om niets in tranen uit. Probeer als ouder zo rustig mogelijk te blijven en praat hierover met het kind. Bedenk samen een manier om de emoties van het kind te ventileren zodat er niet teveel spanning ontstaat tussen ouder en kind. Praat hierover met het kind. Kinderen zijn heel creatief en vinden het vaak alleen maar fijn als ze mee mogen denken over oplossingen.


* In de laatste weken van de schoolvakantie gaan jullie lekker alle spulletjes verzamelen voor het nieuwe schooljaar. Doe dit niet op het laatste moment maar neem hier de tijd voor. Wanneer je de dingen op het laatste moment gaat doen geeft dit vaak stress en dit willen we nu juist voorkomen. Fiets eventueel ook samen een paar keer de route. Het is natuurlijk allesbehalve cool als je ouders de 1e schooldag achter je aan fietsen!


* Help uw kind de eerste periode van het schooljaar. Vaak vinden ze het lastig om te plannen waardoor ze stress ervaren om het huiswerk af te krijgen. Maak duidelijke afspraken over telefoons, computers en tablets. Sommige kinderen vinden het onprettig als ouders zich iedere dag met hun huiswerk bemoeien. Maak dan iedere week een leer- en huiswerkschema met ze. Probeer ze zelf in te laten vullen wanneer ze wat gaan maken of leren. Dit geeft een gevoel van zelfstandigheid. Precies wat ze ook ervaren op de middelbare school. Wanneer het ze niet lukt kun je als ouder altijd tips geven.


* Zorg dat je kind voldoende rust krijgt. Alle nieuwe uitdagingen aangaan gaat een stuk makkelijker als je uitgerust bent. Ga de week voor de schoolvakantie alvast in het ritme van school; op tijd opstaan en 's avonds op tijd naar bed.


* Heel belangrijk!!!! Zorg voor ontspanning. Schoolwerk is heel belangrijk maar zeker ook hun ontspanning. Zorg dus dat ze in het maken van hun planning tijd vrijmaken voor sociale contacten, sporten en natuurlijk ook wat game tijd!


* Sommige kinderen hebben vervelende ervaringen op de basisschool en zien er daarom extra tegenop om een nieuwe start te maken. Vooral kinderen die gepest worden zijn vaak bang om nieuwe vriendjes of vriendinnetjes te maken uit angst om weer hetzelfde mee te maken. Ze voelen zich onzeker. Praat hierover met uw kind. Leg uit dat een nieuwe start vaak ook heel positief kan zijn. Nieuwe kinderen zijn vaak ook nieuwe vriendschappen. Wanneer een kind onzeker is hierover stralen ze dit vaak uit. Wanneer het niet lukt om met uw kind hierover te praten of als u het lastig vindt om tips te geven adviseer ik het kind een weerbaarheidstraining of sociaal-emotionele ontwikkelingstraining te laten volgen voordat ze naar de middelbare school gaan. Dit geeft uw kind handvatten hoe ze vriendschappen sluiten, verbale en non-verbale communicatie en een positieve mindset waardoor ze zelfvertrouwen uitstralen.

Meer info hierover vindt u op www.kidzcoaching.nl/training/groepstraining-lekker-in-je-vel